Измененията на климата намаляват рязко темповете на производство на храни

...
 Измененията на климата намаляват рязко темповете на производство на храни
Коментари Харесай

Американски учени и ООН: Идва глад и скъпи храни

 

Измененията на климата понижават внезапно темповете на произвеждане на храни в света, предизвестиха американски учени. Тревога бият и от Организация на обединените нации: чака се апетит във все по-големи международни размери, написа Bloomberg.

Агенцията твърди, че климатичните промени са довели до загуба на 21% от растежа на селскостопанствата продукция от 60-те години на предишния век до момента. Позовава се на проучване на един от най-престижните американски университети – Корнел, направено взаимно с аграрното министерство на Съединени американски щати. Според създателите тези загуби изяждат цялата продуктивност на бранша за последните 7 години.

Независимо, че в международен мащаб влизат нови технологии, това не е задоволително, тъй като измененията в климата унищожават от ден на ден територии и вършат растежа нестабилен. На фона на растящото население, това основава все по-голям риск за размера на продукцията в света и задоволяването на търсенето.

Организация на обединените нации стигат още по-далече в мрачните прогнози. В рамките на новата Световна продоволствена стратегия специалистите предизвестяват за надвиснала злополука. По оценка на организацията, към 34 млн. индивида в света са застрашени с апетит, а главният факт са климатичните промени.

Това води до по-високи цени на храните, защото производителите няма да се оправят с въздействието на екстремалната природа при повишено търсене. Най-голям е риска при по-топлите страни, изключително в тропиците.

Климатичната рецесия се съпровожда с повече и по-продължителни естествени бедствия, разяснява върховен представител на Greenpeace. Той твърди, че на едни места светът е обиден от суши, на друга – от наводнения и урагани, а на трети места – растенията не могат да преживеят по-високите температури или нетипичния мраз във вегетативния интервал. Всички тези фактори вършат риска за агропродукцията значителен, в случай че производителите не се приспособят към новите условия.

Производството се понижава, без значение от милиардите, които се влагат за нови семена, техника и технологии, написа Bloomberg.

Изследването на университета Корнел демонстрира ясно, чео големите вложения и старания за нараснала работливост, в това число генното инженерство не могат да понижат загубите от сушата. Заради непрестанно намаляващата зърнена рекорта, цените се повишават, а от това ще страдат най-много по-бедните народи.

Според учените нужна е нова международна стратетия, само че в центъра й би трябвало да са напъните за внезапно понижаване на въглеродните газове. Без това климатичните промени ще се уголемяват по този начин, че скоро селското стопанство няма да може да приспособява, предизвестяват специалистите на  Greenpeace.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР